Soda bikarbona za razkisanje telesa

Eden najpomembnejših puferskih dejavnikov v telesu so bikarbonati. Bikarbonatni ioni se vežejo z minerali, kot so kalcij, natrij, kalij in magnezij in pomagajo telesu nevtralizirati odvečne kisline.

Vendar proizvodnja bikarbonatov v telesu z leti upada.

Sadje in zelenjava sta bogata s prekurzorji  bikarbonatov v obliki organskih kislin (citronska, jabolčna, ocetna kislina, ...)

Že samo ime soda bikarbona nam pove, da ta snov vsebuje bikarbonat. Vendar vsebuje tudi sol, kar je slabost sode bikarbone, zato ni odveč previdnost pri uporabi.

Če ponovimo še enkrat: bikarbonati so pomeben element pri odstranjevanju odvečnih kislin iz telesa. Starejši kot smo, manj bikarbonatov pridelamo v telesu. Zato tudi zmožnost telesa za navtralizacijo kislin upada.

Vendar je potrebno vedeti, da bikarbonat ne deluje samostojno. Bikarbonat veže nase še bazične minerale, preden lahko odstrani kisline. Poleg bikarbonatov je zato treba dodajati še bazične minerale, da bo lahko  telo uspešno odstranjevalo kisline.

 

Previdno s sodo bikarbono!

Jemanje sode bikarbone pokaže hitro spremembo v pH urina. Toda ali s tem rešimo zakisanost ali pa morda ustvarjamo nove težave v telesu?

Soda bikarbona je zelo priljubljeno in poceni sredstvo, ki ga mnogi uporabljajo za razkisanje telesa. Vendar je ob uživanju sode bikarbone potrebno poznati vsa dejstva, saj lahko prekomerna uporaba naredi več škode, kot koristi.

  • Soda bikarbona ne vsebuje mineralov. Telo za nevtralizacijo kislin v telesu porablja bazične minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij. Soda bikarbone ne vsebuje nobenega od teh mineralov. Soda bikarbona vsebuje bikarbonat, ki je eden od puferskih sistemov, ki uravnava pH. Samo eden od sistemov. S sodo bikarbono boste nadomeščali samo enega od sistemov, ki uravnava kislost, še vedno ostaja težava, kako nadomestiti izgubljene alkalne minerale.

  • Visoka vsebnost soli. Soda bikarbone zaradi visoke vsebnosti soli povzroči izločanje kalija iz telesa. Kalij je zelo pomemben alkalni mineral, ki ga puferski sistemi v telesu uporabljajo za zmanjševanje zakisanosti. z uživanjem sode bikarbone hkrati izgubljamo pomemben mineral za razkisanje telesa.

  • Soda bikarbona zmanjšuje raven vitaminov in mineralov v telesu (posebej B vitaminov, folatov in kroma).

  • Pijte jo samo na prazen želodec – uro pred jedjo ali najmanj 3 ure po jedi, saj nevtralizira želodčno kislino in se hrana ne more prebaviti.

  • Zaužijte največ 1/2 čajne žličke sode bikarbone dnevno.

 

 

 

Domov > KAJ LAHKO STORITE SAMI? > Soda bikarbona
 
 

 

 

 

 

Zakisanost organizma, kronična acidoza, bazična dieta, limona