Kaj je acidoza – zakisanost telesa?

Zakisanost – acidoza je stanje, ko se v telesu nabere preveč kislin in telo nima več dovolj alkalnih rezerv (mineralov), da bi lahko te kisline ustrezno nevtraliziralo in odstranilo. Takrat se začnejo kisline nalagati v različne dele telesa in vplivajo na zdravje človeka.

Učinek hrane, ki jo uživamo, je lahko na naše telo kisel, nevtralen ali bazičen

  • Za hrano, ki jo uživamo, je zelo pomembno, kakšen metabolični učinek ima na naše telo. S tega vidika lahko hrana, ki jo zaužijemo, v našem telesu tvori kisline, baze ali pa ima nevtralen učinek.
  • Naše telo je v osnovi bazično. Za normalno delovanje vseh telesnih funkcij in organov je zelo pomembno, da telo kisline (kisle ostanke presnove) čimprej odstrani iz telesa.
  • Kislinsko-bazično ravnovesje vpliva na vse celične procese v telesu. Če je kislih ostankov preveč in jih telo ne more sproti odstranjevati, jih nalaga v celice in tkiva. Temu rečemo zakisanost telesa in ima velik vpliv na naše zdravje in počutje.

Kakšno hrano jemo danes?

  • Današnja prehrana se močno razlikuje od tiste izpred 30 ali 40 let. Takrat je bilo na jedilniku veliko zelenjave in meso samo dvakrat tedensko.
  • Tipična sodobna prehrana danes je pretežno sestavljena iz živil, ki v telesu tvorijo kisline (velik delež mesa, izdelkov iz bele moke in sladkorja, popijemo ogromno sladkih pijač).
  • Stimulansi, kot so tobak, kava, čaj in alkohol prav tako povzročajo močno zakislitev organizma.
  • Alkalna (bazična) živila, ki ob zaužitju v telesu tvorijo baze, ljudje danes zaužijejo v precej manjših količinah.
  • Rezultat vsega je porušeno kislinsko-bazično ravnovesje.

Večina živil, ki jih povprečen človek uživa danes, ustvarja v telesu kisle ostanke!

Za večino od nas se danes tipična dieta nagiba k zakisanosti telesa, saj zaradi hitrega in stresnega življenja posegamo pretežno po rafinirani, predelani hrani z veliko mesa, sladkorja, alkohola,… Vse to predstavlja veliko obremenitev in dolgotrajni stres za naše puferske sisteme, ki poskušajo uravnavati kislinsko-bazično ravnovesje v telesu.

Puferski sistemi, ki v telesu vzdržujeo ravnovesje pH, si nenehno “sposojajo” alkalne rezerve (minerale) iz telesa, ne da bi jih vračali nazaj. Še preden bi jih lahko vrnili, že pride nova pošiljka hrane, ki zahteva nove količine mineralov za vzdrževanje pH ravnovesja. Na dolgi rok tako črpanje mineralov vodi do oslabitve v strukturi kosti, vezivnega tkiva in mišic. (Kako zakisanost vpliva na naše zdravje?)

Ko je kislin preveč, jih telo spreminja v trdne snovi in nalaga po telesu (celulit)

celulit

Problem nastane, če v telesu na dolgi rok ne vzdržujemo ravnovesja pH. Takrat se zmožnost našega telesa za odpravo kislih odpadnih produktov upočasni.

Da bi se telo zaščitilo, telo kisle odpadke pretvarja v trdne snovi in jih shrani v manj kritičnih delih telesa. Če se kisline naberejo v vezivnem tkivu, le ta izgubi elastičnost.

Tako kopičenje odpadkov lahko prispeva k nastanku veliko zdravstvenih težav, vključno z odvečno telesno težo (celulit), zamaščene in trde arterije, artritis, ledvični kamni in številne druge kronične bolezni.

Zakisanost se najprej kaže v blagih simptomih (kronična utrujenost) – razvije pa se lahko v resne bolezni

Zakisanost lahko vodi v več resnih bolezenskih stanj (npr. ledvične bolezni), bolj pogosti na začetku pa so blagi do zmerni simptomi, ki se kažejo v kronični utrujenosti in slabemu počutju.

To “blago”, vendar kronično stanje organizma kaže na to, da je v telesnih tkivih povečana raven kislosti (večja od optimalne), ki negativno vpliva na celično delovanje tako, da predstavlja motnjo številnim biokemičnim procesom.

Kronično stanje zakisanosti (zakisanost, ki traja dlje časa) v telesnih tekočinah, celicah in tkivih je povezano s slabim zdravjem in razvojem širokega spektra bolezni, vključno z osteoporozo, ledvičnimi kamni, artritisom in celo rakom.

Kislinsko-bazično ravnovesje v telesu je eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje in dobro počutje.

 

Beri naprej: Kaj povzroči zakisanost telesa?

 

Scroll to Top