Izmerite si pH

Prvi pomemben korak, ki ga lahko storite in vas ne bo stal veliko je, da ugotovite, v kakšnem pH stanju se trenutno nahaja vaše telo. S pH lakmusovimi lističi lahko redno spremljate vaš telesni pH. Lahko ga merite v slini ali pa v urinu.

Merjenje ph sline

Slina je najbolj natančen način za merjenje vrednosti pH v telesu. Najbolj verodostojen čas za merjenje pH sline in urina je takoj zjutraj, ko vstanete, preden si umijete zobe in zaužijete prvo hrano in pijačo. Drug dober termin za merjenje pH vrednosti je vsaj 3 ure po obroku (npr. kosilu).

 • Pomočite košček pH lističa v vašo slino in rezultat primerjajte s priloženo lestvico. To vam bo dalo dober vpogled v stanje vašega zdravja.
 • Čeprav je slina v splošnem rahlo bolj kisla kot kri, je vseeno dober indikator stanja vašega zdravja in rezerv alkalnih mineralov v telesu.
 • Optimalne vrednosti za slino znašajo med 6,4 in 6,8. Vrednost manj kot 6,4 kaže na to, da v telesu ni dovolj alkalnih rezerv (mineralov).
 • Pri merjenju pH po obroku bi moral pH sline narasti do 7,8 ali še višje. Če pH ne naraste preko te vrednosti, to nakazuje, da je v telesu pomanjkanje alkalnih mineralov, posebej kalcija in magnezija.
 • Zato se tudi zaužita hrana ne absorbira in asimilira dobro. Dalj časa trajajoča zakisanost vodi v najrazličnejše bolezni.
 • Če so pH vrednosti prenizke (manj kot 6,4), potem jejte čim več sadja, zelenjave in dodajajte alkalne minerale v obliki bazičnega praška.

ph listki

 

Merjenje ph urina

Testiranje pH vrednosti urina je lahko dober pokazatelj, kako dobro vaše telo izloča kisline in hkrati, kako dobro asimilira minerale, posebej kalcij, magnezij, natrij in kalij. Ti minerali delujejo kot puferji. Puferji so snovi, ki v telesu pomagajo vzdrževati kislo-bazično ravnovesje. Urin je idealen način, skozi katerega telo izloči preveč kislin ali baz. Če je povprečna vrednost pH urina pod 6,5, je to prvi znak, da je telo zakisano.

 • Vsaka vrednost pod 7,0 pomeni, da je pH urina kisel. Nižja, kot je vrednost, bolj zakisani ste. Npr. vrednost 5,0 kaže 10x večjo zakisanost, kot 6,0. Vrednost 7,0 kaže nevtralno stanje, niti kislo niti alkalno.
 • V idealnem primeru bi morala biti vrednost pH jutranjega urina med 6,5 in 7,5. Ko je jutranji urin nevtralen (7,0) ali rahlo kisel, to nakazuje, da je vsesplošni celični pH alkalen. Pomeni, da so se majhne količine kislin, ki so nastale kot rezultat normalnega metabolizma, izločile iz telesa.
 • Kaj pa, če je pH urina izpod vrednosti 6,5?
  Če so vrednosti merjenja izpod 6,5, lahko začnete razmišljati o spremembi diete (alkalna dieta) in dodajanju bazičnih mineralov v vašo dieto.
 • Ph odziv kaže na vaše rezerve bazičnih mineralov v telesu. Alkalni pH kaže na dobre rezerve mineralov. Če želite obnoviti zaloge teh mineralov, je potreben določen čas.

 

Beri naprej: Bazična dieta (alkalna dieta)

 

Scroll to Top