Kislinsko-bazično ravnovesje

Ph vrednost telesnih tekočin vpliva na zdravje vsake žive celice v naših telesih. Nalaganje kislin v telesu ima izjemen vpliv na vse vidike našega zdravja. Kronična zakisanost ustvari izjemno negativno okolje v telesu, ki vpliva na vse celične funkcije, od srca do delovanja možganov.

Da bi lahko naše telo vzdrževalo zdravje, je ena njegovih glavnih nalog nevtralizacija odvečnih kislin. To nalogo opravlja s številnimi homeostatskimi mehanizmi.

Kako naše telo ohranja zdravo pH ravnotežje?

Za naše zdravje je ključno, da pH krvi ostaja rahlo alkalen – nekje med 7,35 in 7,45. Ko se pH krvi spremeni pod ali nad to mejo, zbolimo. Večina ljudi, ki trpi za kroničnimi boleznimi, ima pH krvi pod vrednostjo 7,35.

Čoveško telo ima zelo inteligentne načine za ohranjanje zdravih pH vrednosti:

 • Puferski sistemi (bikarbonatni pufer, beljakovinski in hemoglobinski pufer)
  Bikarbonatni in beljakovinski puferski sistemi v telesu nevtralizirajo kisline tako, da kisline kombinirajo z alkalnimi minerali, kot so magnezij, kalij, kalcij in natrij. To preprečuje, da bi se močne kisline nalagale v telesu in povzročale škodo v krvi, limfi in tkivih.
 • Ledvice imajo osrednjo vlogo pri nevtralizaciji kislin, saj jih kombinira z bikarbonati in ostalimi bazičnimi minerali, preden jih odstrani iz telesa.
 • Pljuča. Dihanje nam tudi pomaga alkalizirati telo, saj vdihamo kisik in izdihujemo kisel ogljikov dioksid CO2.
 • Koža tudi odpravlja kisline skozi potenje.

Zakisanost vpliva na naše zdravje

 • Uravnoteženo kislinsko-bazično ravnovesje v telesu prispeva k splošnemu dobremu počutju. Prav nasprotno se moteno kislinsko-bazično ravnovesje lahko izrazi v mnogoterih simptomih: utrujenost, zmanjšana zmogljivost, v koži, laseh, nohtih.
 • Uravnotežena bazična dieta prispeva k dobremu počutju in več energije.
 • Naše telo je v osnovi bazično. Za naše zdravje in da lahko naše telo normalno deluje, je nujno potrebno, da se kisline čimpreje odstranijo iz telesa.
 • Kislinsko-bazično ravnovesje vpliva na vse celične procese, še posebej na encime, vezivna tkiva in transportne funkcije krvi. In vse to skupaj vpliva na naš metabolizem.
 • Če je delovanje organizma zaradi kislin upočasnjeno, tudi odstranjevanje kislin poteka počasi. Zato se odpadki kislin nalagajo v naše celice, posebej v vezivna tkiva. Ena od posledic je nastanek celulita.

 

Beri naprej: Kaj nas zakisa?

 

Scroll to Top