Kronična utrujenost

Nenehna utrujenost je eden najpogostejših simptomov med osebami, ki imajo zakisan organizem. Hujša kot je zakisanost, večja je tudi utrujenost. Razlog za to je preprost in enostaven: acidoza ustvarja notranje okolje v telesu (premalo kisika), ki ni ugodno za optimalno proizvodnjo energije.

Kronična utrujenost in pomanjkanje kisika

V preveč kislem okolju se prekrvavitev telesa s kisikom zmanjša, zato je manj kisika na voljo celicam, tkivom in organom.

Pomanjkanje kisika ovira sposobnost telesa, da opravlja naloge, kot npr. popravilo celic. Prav tako zmanjšuje zmožnost mitohondrijev (tovarne energije v celicah), da delujejo normalno.

Ko mitohondriji niso dobro zaščiteni in ustrezno hranjeni – oboje kot posledica zakisanosti in zmanjšane dobave kisika – se njihova sposobnost medsebojne komunikacije prekine.

Zmanjšana zmožnost proizvodnje energije v mitohondrijih posledično vodi do utrujenosti.

Zakisanost vodi v pomanjkanje energije

Naša telesa postajajo vsak dan bolj polna strupov in zakisana. Zaradi tega je tudi prebava vse manj učinkovita – iz zaužite hrane dobimo vse manj energije, kar se kaže v nenehni utrujenosti.

To nas prisili, da velikokrat na dan posežemo po hitri energiji (slaščice, kava, …). Taka hrana povzroči še hujšo zakisanost telesa in posledično še manj ugodno okolje v telesu za proizvodnjo energije.

Tak način življenja predstavlja tudi veliko obremenitev za jetra, ki morajo delati trdo, da lahko sproti odstranjujeo vse toksine. To spet zahteva dodatno energijo, kar vodi v začaran krog s pomanjkanjem energije in kronično utrujenostjo.

 

Beri naprej: Osteoporoza

 

Scroll to Top