Kaj povzroči zakisanost telesa?

Presenetljivo število zdravstvenih težav in bolezni lahko povzorčijo živila, ki po prebavi v telesu ustvarijo kisle ostanke. Danes velika večina prebivalstva industrializiranih držav trpi zaradi težav, ki jih povzroča prekomerna obremenjenost telesa s kislinami ali zakisanost telesa. Taka prehrana kot tudi sodoben način življenja vplivata na notranje okolje našega organizma.

Zakisanost telesa

Današnja tipična zahodna dieta je večinoma sestavljena iz živil, ki ob presnovi v telesu tvorijo kisle ostanke (beljakovine, žita, sladkor).

Alkalna oz. bazična živila, kot sta sadje in zelenjava, danes uživamo v majhnih količinah. Stimulansi, kot so tobak, kava, čaj in alkohol prav tako močno prispevajo k zakisanosti telesa. Stres in telesna aktivnost (nezadostna ali prekomerna) sta pogosta vzroka za zakisanost.

Kaj povzroči zakisanost telesa?

Ste kdaj pomislili, koliko različnih kemikalij zaužijete vsak dan? Aspartam, fosfor (sladke pijače), kofein, … Te in še mnoge druge kemikalije povečujejo zakisanost telesa.

Na žalost danes ljudje obožujemo hrano, ki povzroči kopičenje toksinov v naši telesih. Še več, zastrupljamo se prav vsak dan našega življenja. Toksine najdemo v oblačilih, ki jih nosimo, v brisačah, s katerimi se brišemo, v čistilnih sredstvih, ki jih uporabljamo in v veliko drugih izdelkih.

Pa vendarle je naša prehrana glavni krivec za zakisanost organizma. Ljudje obožujejo hitro prehrano, sladke prigrizke in razne dobrote, ki ležijo na policah trgovin. Kot dodatno, stresni življenjski stil večine ljudi je še en faktor, ki povečuje stopnjo zakisanosti.

Naše telo lahko dokaj uspešno regulira pH ravnovesje, vendar ne na dolgi rok.

Zakaj je pomembno kislinsko-bazično ravnovesje?

  • Zakisano telo je bolj nagnjeno k boleznim, kot so artritis, rak in kardiovaskularne bolezni. Še več, ljudje s porušenim pH ravnovesjem ne morejo absorbirati vseh hranil iz zaužite hrane – posledično to vodi v utrujenost.
  • Številne študije so pokazale, da zakisano telo povečuje tveganje za nastanek diabetesa tipa 2, srčnih bolezni in debelosti.
  • Nasprotno pa bazične vrednosti v telesu povezujemo z izboljšanim spominom, zmanjšanimi bolečinami in zmanjšanim tveganjem za visok krvni tlak in kap.
  • Kislinsko bazično ravnovesje prav tako vpliva na zdravje kosti, saj si prav iz kosti telo ”izposoja” največ mineralov, ko skuša nevtralizirati višek kislin.

Kako zakisanost vpliva na naše zdravje?

Vzdrževanje pravilnega pH ravnovesja v telesu ima pozitiven vpliv na vse pomembne sisteme v telesu, posebej na prebavni, črevesni, krvnožilni, dihalni in imunski sistem. Ph ravnovesje varuje vsebnost kisika v hemogolobinu v krvi. Uravnoteženo pH telesno okolje zagotavlja pravilno delovanje presnovnih funkcij in omogoča optimalno delovanje vseh telesnih funkcij.

Zakisanost izčrpava najpomebnejše minerale iz telesa!

Telo si te minerale sposoja iz vitalnih organov in kosti.

Neuravnotežena prehrana z veliko kislo-tvornimi živili, kot so živalske beljakovine, sladkor, kofein in predelana živila predstavljajo veliko obremenitev na sisteme, ki v telesu regulirajo pH.

Taka obremenitev lahko na daljši rok v telesu izčrpa bazične minerale, kot so kalij, magnezij in kalcij. Tako telo postane dovzetno in nagnjeno h kroničnim in degenerativnim boleznim. Organizem si minerale sposoja iz vitalnih organov in kosti, da lahko nevtralizira kisline in jih odpremi iz telesa.

Vsa hranila v telesu, kot so vitamini, beljakovine, encimi, aminokisline in ogljikovi hidrati potrebujejo minerale za svoje osnovno delovanje in biokemične reakcije.

Bazična dieta 80 : 20

Proces obnovitve kislinsko bazičnega ravnovesja se začne s spremembo prehrane – bazična dieta. Ta dieta vključuje 60 do 80 % delež bazičnih živil, kot sta sadje, zelenjava.

Bazična dieta je način prehrane, ki daje prednost bazičnim živilom. To so živila, ki ob zaužitju v telesu tvorijo alkalne ostanke. Tak način prehranjevanja omogoča, da telo “zadiha” in mu omogočimo, da lahko začne odstranjevati kisline, ki so se kopičile dolga leta.

Beri naprej: Kaj je to pH?

 

Scroll to Top